Περιφέρεια Ηπείρου: Πρέβεζα

Χρόνος ανάγνωσης
Λιγότερο από
1 λεπτό
Διαβάστηκε

Περιφέρεια Ηπείρου: Πρέβεζα

Απρίλιος 08, 2016 - 11:52
Αναρτήθηκε στο:

Πρέβεζα / Περιφέρεια Ηπείρου

Πρέβεζα

Η Πρέβεζα είναι η πρωτεύουσα του Νομού Πρεβέζης, πόλη και λιμένας της Ηπείρου. Είναι χτισμένη στην είσοδο του Αμβρακικού κόλπου. Ο πληθυσμός ανέρχεται σε 17.000 κατοίκους,  ενώ τους θερινούς μήνες αυξάνεται σε 50.000. Ιδρύθηκε μετά την οριστική παρακμή της Νικόπολης, πιθανόν τον 11ο αιώνα. Στην πρώτη αυτή περίοδο και καθ’ όλο το Μεσαίωνα η Πρέβεζα ακολούθησε τις τύχες του Δεσποτάτου της Ηπείρου, του οποίου υπήρξε τμήμα. Απειλήθηκε επανειλημμένα και γνώρισε σημαντικές καταστροφές. Ωστόσο με την τελευταία τουρκική κατοχή γνώρισε περιόδους μεγάλης εξέλιξης. Σήμερα η πόλη διαθέτει νοσοκομείο, εκπαίδευση και λοιπή κοινωνική υποδομή, αθλητικές εγκαταστάσεις, Λιμεναρχείο, Τελωνείο, το Αεροδρόμιο Ακτίου και μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας και ιχθυογέννεσης στον Αμβρακικό. 

Γνωρίστε την ιστορία της στον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης, στο αρχαιολογικό μουσείο της Νικόπολης, στην Αρχαία Κασσώπη, στα κάστρα του Παντοκράτορα, του Αγίου Ανδρέα, του Αγίου Γεωργίου και της Ρηνιάσας. Απολαύστε την Πρεβεζιάνικη φιλοξενία. Περιπλανηθείτε στο λιμάνι με τα αραγμένα ιστιοπλοϊκά και αφεθείτε στη θέα της θάλασσας σε ένα από τα όμορφα καφέ-μπαρ του λιμανιού. Σεργιανίστε στα σοκάκια και τα δρομάκια της πόλης, όπου το ιστορικό κέντρο παραμένει ζωντανό,  θαυμάστε το ηλιακό ρολόι και το Σαίτάν Παζάρ και γευτείτε μοναδικά εδέσματα από τοπικά προϊόντα σε γραφικά ταβερνάκια.

Πάργα

Η Πάργα είναι παραθαλάσσια κωμόπολη που βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του νομού Πρέβεζας. Είναι κτισμένη αμφιθεατρικά και έχει πληθυσμό 2.415 κατοίκους. Εκεί συνυπάρχουν έντονα τα στοιχεία του παρελθόντος με το ζωντανό παρόν. Η Πάργα ονομαζόταν Τορύνη και βρισκόταν στο σημείο που σήμερα είναι η παλαιά πόλη. Στην αρχαιότητα αποτελούσε το λιμάνι της Ηπείρου με την ονομασία Ελαία και γνώρισε οικονομική και πολιτιστική ευημερία. Λόγω της ιδιαίτερης τοποθεσίας της, η Πάργα ήταν διαρκώς υπό ξένη κυριαρχία, από τη μυκηναϊκή εποχή έως την ένταξή της στο ελληνικό κράτος. Αποτέλεσε κτήση των Νορμανδών, οι οποίοι έκτισαν το πρώτο φρούριο το 14ο αι. και κατόπιν των Bενετών, των Γάλλων, των Άγγλων και των Τούρκων. Στα χρόνια της Ενετοκρατίας είχε σημαντικά προνόμια, γνώρισε οικονομική ακμή και αποτέλεσε γέφυρα ανάμεσα στην Τουρκοκρατούμενη Ελλάδα και τη Βενετία. Ήταν η τελευταία πόλη του ηπειρωτικού ελλαδικού χώρου που πέρασε σε τουρκική κατοχή. Ορμητήριο αγωνιστών και πνευματικών δασκάλων, η Πάργα θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στη βεντέτα του Αλή πασά με τους Σουλιώτες, ενώ θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τον Ανδρέα Κάλβο και τον Ιταλό ποιητή Μπερτσέτε. 

Στην Πάργα υπάρχουν  διαφορετικές καταγάλανες παραλίες και κόλποι που προσφέρονται για καταδύσεις, παιχνίδια, εξερευνήσεις στις θαλάσσιες σπηλιές, τις βραχονησίδες και ένα πλήθος άλλων δραστηριοτήτων. Μέσα στα στενά δρομάκια, τα καταστήματα, τα κέντρα διασκέδασης, τα μπαρ και οι ταβέρνες, δίνουν κοσμοπολίτικο χαρακτήρα και έχουν συμβάλει σημαντικά στην εξέλιξη της πόλης και της περιοχής σε δημοφιλή τουριστικό προορισμό. Χιλιάδες επισκέπτες από κάθε γωνιά της Ευρώπης κατακλύζουν κάθε χρόνο την Πάργα.