Κατάθεση λουλουδιών στο μνημείο των αδελφών Λειχούδη

Χρόνος ανάγνωσης
Λιγότερο από
1 λεπτό
Διαβάστηκε

Κατάθεση λουλουδιών στο μνημείο των αδελφών Λειχούδη

Φεβρουάριος 11, 2019 - 11:01
Αναρτήθηκε στο:

Πλήθος κόσμου συμμετείχε στην κατάθεση λουλουδιών στο άγαλμα των αδελφών Λειχούδη, που διοργάνωσε η Πρεσβεία της Ελλάδας στη Ρωσία, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας και το Σύλλογο Ελλήνων Μόσχας, για να τιμήσουν  την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, το Σάββατο, 9 Φεβρουαρίου.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Πρέσβυς της Ελλάδας, Ανδρέας Φρυγανάς, εκπρόσωποι του ρωσικού ΥΠΕΞ και του Δήμου Μόσχας, μέλη της ελληνικής ομογένειας στη Μόσχα και φίλοι της Ελλάδας. Ο Ιωαννίκιος Λειχούδης και ο Σωφρόνιος Λειχούδης ήταν Έλληνες λόγιοι, ορθόδοξοι ιερομόναχοι, ιδρυτές της Σλαβο-ελληνο-λατινικής Ακαδημίας της Μόσχας, του πρώτου ιδρύματος ανώτατης εκπαίδευσης  στη Ρωσία.

«Καταθέτοντας σήμερα αυτά τα λουλούδια, τα καταθέτουμε σε ένα σύμβολο κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς. Όσοι αναρωτιούνται τι είναι το ιδιαίτερο που ενώνει τον ελληνικό και τον ρωσικό λαό, σε αυτό εδώ το άγαλμα μπορούν να βρουν μία πολύ καλή απάντηση. Αυτοί οι πνευματικοί δεσμοί, είναι δεσμοί που δεν εξαρτώνται από την ιστορική στιγμή, είναι δεσμοί που δεν σκουριάζουν, επειδή είναι δεσμοί που διαμορφώνουν το μυαλό και την ψυχή», δήλωσε ο κ. Φρυγανάς. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην παρουσία των μελών της ελληνικής ομογένειας σχολιάζοντας ότι «δεν είναι τυχαίο ότι κάναμε αυτή την εκδήλωση με τη μεγάλη ομογένεια της Ρωσίας, επειδή η ομογένεια της Ρωσίας είναι η ζωντανή συνέχεια αυτής της παράδοσης πνευματικών δεσμών. Η ομογένεια, με τη μεγάλη της αγάπη και για την Ελλάδα και για τη Ρωσία είναι ένα στολίδι στις διμερείς μας σχέσεις».

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Μόσχας, Χρήστος Ταχτσίδης, επεσήμανε τη συνεισφορά του ελληνισμού στην εξέλιξη του πολιτισμού, εξαίροντας την προσφορά των αδερφών Λειχούδη αλλά και πλήθους άλλων, ανώνυμων Ελλήνων, που έζησαν στη Ρωσία.