Η Πετρούπολη σμίγει με την Αγία Πετρούπολη

Χρόνος ανάγνωσης
Λιγότερο από
1 λεπτό
Διαβάστηκε

Η Πετρούπολη σμίγει με την Αγία Πετρούπολη

Ιούλιος 28, 2016 - 13:17
Αναρτήθηκε στο:

Ο Δήμος Πετρούπολης προχωρά σε ανταλλαγές χορευτικών συγκροτημάτων με την Αγία Πετρούπολη στο πλαίσιο του Έτους Ελλάδας Ρωσίας

Δήμος Πετρούπολης - Τμήμα Παραδοσιακών Χορών

Ανταλλαγές χορευτικών συγκροτημάτων προγραμματίζει τον Σεπτέμβριο ο Δήμος Πετρούπολης με την Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας. Στις αρχές Σεπτεμβρίου ο Δήμος Πετρούπολης θα υποδεχθεί τη χορευτική ομάδα του Εκπαιδευτικού Ιδρύματος «Palace of Studying Youth of St. Petersburg» στο «3ο Συναπάντημα Παραδοσιακών χορών» που διοργανώνει στο Θέατρο Πέτρας (10 Σεπτεμβρίου 2016).   Πρόκειται για ένα θεσμό που στόχο έχει να αποτυπώσει στην σκηνή του Θεάτρου Πέτρας την ιδιαίτερη μουσικοχορευτική παράδοση κάθε τόπου με τη συμμετοχή φορέων και συλλόγων από όλη την Ελλάδα.  Στις 09.09.2016 στο κλειστό γυμναστήριο Ν. Παξιμαδάς θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση αφιερωμένη στο έτος Ελλάδας Ρωσίας 2016, όπου θα συμμετάσχουν οι δύο φορείς.

Παράλληλα, η χορευτική ομάδα του τμήματος παραδοσιακών χορών του Δήμου Πετρούπολης θα συμμετάσχει στο φεστιβάλ χορού “Meetings of the Neva Banks” που θα πραγματοποιηθεί στην Αγία Πετρούπολη στις 26 και 27 Σεπτέμβρη με φορέα διοργάνωσης το εκπαιδευτικό Ίδρυμα «Palace of Studying Youth of St. Petersburg» (ιστοσελίδα του φορέα www.dumspb.ru).  O εν λόγω φορέας ιδρύθηκε το 1944 στην Αγία Πετρούπολη και έχει στόχο να εμφυσήσει στην νεολαία τις αξίες του εθελοντισμού και της συμμετοχής στο κοινωνικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι.  Το εκπαιδευτικό έργο του Ιδρύματος συνοψίζεται στη δημιουργία κινήτρων στο παιδί για γνώση, δημιουργικότητα και ανάπτυξη των προσωπικών του δεξιοτήτων.  Περιλαμβάνει δράσεις που αφορούν στην τέχνη τον πολιτισμό, το κοινωνικό έργο, καθώς και προγράμματα για την νεολαία.  Στις δομές του συμμετέχουν περισσότερα από 3.000 παιδιά και έφηβοι.  Η δραστηριότητα του ξεπερνά τα σύνορα της Αγ. Πετρούπολης και εξαπλώνεται σε όλη τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών του Δήμου Πετρούπολης, ο βασικότερος φορέας πολιτιστικής έκφρασης και δημιουργίας του, ιδρύθηκε το 1976 (www.pkdp.gr). Αποτελεί ένα αξιόλογο εργαστήρι δημιουργίας και προβολής της πλούσιας πολιτιστικής παράδοσης του τόπου μας. Στο διάστημα της λειτουργίας του ενέπνευσε και μετέδωσε σε χιλιάδες νέους και νέες την αγάπη για τον παραδοσιακό χορό και το τραγούδι, για τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας, για το λαογραφικό μας πλούτο, για την παραδοσιακή μας κληρονομιά.  Η συμβολή του έγκειται και στην προώθηση μιας γνήσιας και ποιοτικής προσέγγισης της παράδοσης που αφουγκράζεται τη ζωή και τους αγώνες του λαού μας.  Στα τμήματα που συμμετέχουν συνολικά πάνω από 1.000 άτομα όλων των ηλικιών που με ιδιαίτερη αγάπη και περίσσιο μεράκι γίνονται κοινωνοί και συμβάλλουν στη διάσωση και διάδοση την μουρικοχορευτικής μας παράδοσης.  Μεταξύ αυτών των τμημάτων ξεχωρίζει η 50μελής χορευτική ομάδα που απαρτίζεται από χορευτές με μακροχρόνια εμπειρία και βαθιά γνώση των παραδοσιακών μας χορών και συμμετέχει σε πολιτιστικά φεστιβάλ και χορευτικές παραστάσεις σε ολόκληρη της Ελλάδα και τον κόσμο. Ανάμεσα στις συμμετοχές της χορευτικής ομάδας, ξεχωρίζουν το 11ο Διεθνές Φολκλορικό Φεστιβάλ στο Plovdiv (Φιλιππούπολη) της Βουλγαρίας (2004), η γιορτή της Ουνέσκο στην Τυνησία (καλοκαίρι 2005), το Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού για παιδιά στην Καρδίτσα (Μάιος 2009), η διοργάνωση της Ουνέσκο στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (Ιούνιος 2009) και η ετήσια συμμετοχή στο Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλορικών Χορών στην Λευκάδα.