Η Ελλάδα θρηνεί για τρίτη ημέρα τα θύματα της πυρκαγιάς στην ανατολική Αττική

Χρόνος ανάγνωσης
Λιγότερο από
1 λεπτό
Διαβάστηκε

Η Ελλάδα θρηνεί για τρίτη ημέρα τα θύματα της πυρκαγιάς στην ανατολική Αττική

Ιούλιος 27, 2018 - 11:00
Αναρτήθηκε στο:

Για τρίτη ημέρα κυματίζουν μεσίστιες οι σημαίες στην Πρεσβεία και το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Μόσχα σε ένδειξη πένθους για τα θύματα της πυρκαγιάς στην ανατολική Αττική που στοίχισε τη ζωή 83 ανθρώπων, ανάμεσά τους και παιδιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπάρχουν πλέον ενεργά μέτωπα αλλά οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής συνεχίζουν τις επιχειρήσεις και τις έρευνες από πόρτα σε πόρτα για να εντοπιστούν αγνοούμενοι, καθώς δεν έχει ακόμη διακριβωθεί ο ακριβής αριθμός των θυμάτων.

Χθες, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε ότι ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έδωσε εντολή να ερευνηθούν πλήρως τα αίτια της φονικής πυρκαγιάς. Στην ίδια συνέντευξη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, έκανε λόγο για σοβαρές ενδείξεις ότι οι πυρκαγιές ήταν αποτέλεσμα εγκληματικής ενέργειας. Εμπειρογνώμονες πάντως, επισημαίνουν τις ακραίες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή, με τους ισχυρούς ανέμους, που διευκόλυναν την ταχύτατη διάδοση της πυρκαγιάς, αλλά στέκονται ιδιαίτερα στις οικοδομικές αυθαιρεσίες στον οικισμό Νέος Βουτζάς-Μάτι, που στέρησαν τους κατοίκους από τις πολύτιμες εξόδους διαφυγής την κρίσιμη στιγμή. Μάλιστα, το πρώτο πόρισμα του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, χαρακτήρισε «παγίδα» τον πολεοδομικό σχεδιασμό του οικισμού Νέος Βουτζάς - Μάτι για τους κατοίκους που προσπάθησαν να διαφύγουν, καθώς τα στοιχεία έδειξαν οδούς μικρού πλάτους, πολυάριθμα αδιέξοδα, ιδιαίτερα επιμήκη οικοδομικά τετράγωνα, χωρίς δυνατότητα πλευρικής διαφυγής.

"Σε πάρα πολλά σημεία της χώρας -η περιοχή στο Μάτι ήταν χαρακτηριστική- χτίσαμε μέσα σε δασικές εκτάσεις, πάρα πολλές φορές κινηθήκαμε με αυθαίρετο τρόπο, πάρα πολλές φορές δουλέψαμε -και εν προκειμένω- χωρίς συγκεκριμένο σχεδιασμό, ο οποίος μετά δεν ανεστάλη ή δεν βελτιώθηκε, ούτως ώστε να έχουμε τις δυνατότητες να επιβιώσουμε σε μία συνθήκη κρίσης, η οποία θα μπορούσε να μην ήταν η πυρκαγιά, αλλά θα μπορούσε να ήταν και ένας σεισμός", δήλωσε ο καθηγητής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ, Κωνσταντίνος Μωραΐτης στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM", για τις συνθήκες δόμησης στις περιοχές που έπληξε η πυρκαγιά τη Δευτέρα. Ήδη, ο υπουργός Μεταφορών-Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης προανήγγειλε έρευνα για να ελεγχθούν από συνεργεία μηχανικών  οι πολεοδομικές άδειες όλων των σπιτιών που είναι χτισμένα σε απόσταση 100 μέτρων από τη θάλασσα στο Μάτι Αττικής.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα για την ανακούφιση των θυμάτων, που περιλαμβάνουν 5.000 ευρώ σε οικογένειες και 8.000 ευρώ σε επιχειρήσεις που επλήγησαν, επιδόματα ανεργίας και εφάπαξ ενισχύσεις σε εργαζομένους που μένουν άνεργοι λόγω των καταστροφών, μηνιαίο επίδομα 1.000 ευρώ στα ανήλικα τέκνα των θανόντων, 2 εκατ. ευρώ στους πληγέντες δήμους και λογαριασμό 40 εκατ. ευρώ σε λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος για αρωγή πληγέντων, ανακατασκευή κατοικιών και αποκατάσταση υποδομών.