Επετειακές εκδηλώσεις για τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου στην Πύλο

Χρόνος ανάγνωσης
Λιγότερο από
1 λεπτό
Διαβάστηκε

Επετειακές εκδηλώσεις για τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου στην Πύλο

Οκτώβριος 20, 2017 - 12:48
Αναρτήθηκε στο:

Με αναπαράσταση της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου και καύση πυροτεχνημάτων στο παλαιό λιμάνι, ολοκληρώνονται σήμερα, Παρασκευή 20 Οκτωβρίου, οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 190η επέτειο της ναυμαχίας στον Δήμο Πύλου- Νέστορος. Νωρίτερα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους της ελληνικής Πολιτείας και πρεσβευτές της Ρωσίας, Βρετανίας και Γαλλίας, παρελάσεις σχολείων, πολιτιστικών συλλόγων και στρατιωτικών τμημάτων, κ.α.

Παράλληλα χθες, Πέμπτη, εγκαινιάστηκε έκθεση ζωγραφικής με αναπαραστάσεις αφιερωμένες στην 190η επέτειο της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου, την οποία δώρισε το ρωσικό Ίδρυμα του Απόστολου Ανδρέα του Πρωτόκλητου και το Κεντρικό Ναυτικό Μουσείο του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας στις αρχές της Πύλου, με την ευκαιρία της επετείου. 

Στα εγκαίνια της έκθεσης, ο διευθυντής του ρωσικού Ιδρύματος του Απόστολου Ανδρέα του Πρωτόκλητου, Victor Bushuev, δήλωσε ότι Ρωσία και Ελλάδα ενώνονται μέσω του  πολιτισμού και της ιστορίας. “Η παρουσία μας εδώ επιβεβαιώνει ότι η Ρωσία και η Ελλάδα, τόσο στο παρελθόν, όσο και στο παρόν, είναι οι πιο κοντινοί φίλοι. Η νίκη στη ναυμαχία του Ναβαρίνου είχε ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να αποκτήσει την ανεξαρτησία της. Το γεγονός αυτό είναι ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους, όπου θεμελιώνεται η φιλία των λαών της Ρωσίας και της Ελλάδας”, ανέφερε ο Bushuyev, ενώ στη συνέχεια διάβασε χαιρετισμό του υπουργού Πολιτισμού της Ρωσίας, Vladimir Medinsky, όπου σημειώνεται: “Η επέτειος εορτάζεται ευρέως κάθε χρόνο στην Ελλάδα και είναι για τις δύο χώρες ένα λαμπρό σύμβολο σεβασμού, φιλίας και αμοιβαίας συνδρομής. Σε δύσκολους καιρούς για το ελληνικό έθνος, πολεμικά πλοία της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, της Βρετανίας και της Γαλλίας ήρθαν να βοηθήσουν τους συμμάχους, έχοντας σημαντική συμβολή στην επιτυχία της ελληνικής εθνικής απελευθερωτικής επανάστασης. Η ναυμαχία του Ναυαρίνου κατέχει τη θέση που της αξίζει, μεταξύ των γενναίων κατορθωμάτων των ηρώων μας κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης, και ως εκ τούτου είναι ιδιαίτερα σημαντικό για εμάς ότι ακόμα και αιώνες αργότερα, τα γεγονότα εκείνης της εποχής διατηρούνται στη μνήμη, λειτουργώντας ως παράδειγμα για τους συγχρόνους και τους απογόνους”.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Πύλου Νέστορος, Δημήτρης Καφαντάρης, δήλωσε ότι οι Έλληνες έχουν μια ιδιαίτερη αγάπη για τη Ρωσία, προσθέτοντας ότι οι δύο χώρες “διεξήγαγαν έναν κοινό αγώνα” και ότι “τις ενώνει η ομοθρησκεία”.