ΑΠΘ και ρωσικά πανεπιστήμια ενισχύουν τις υποτροφίες για φοιτητές της ρωσικής γλώσσας

Χρόνος ανάγνωσης
Λιγότερο από
1 λεπτό
Διαβάστηκε

ΑΠΘ και ρωσικά πανεπιστήμια ενισχύουν τις υποτροφίες για φοιτητές της ρωσικής γλώσσας

Μάρτιος 30, 2016 - 10:07
Αναρτήθηκε στο:

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε παρουσίαση – έκθεση τεσσάρων ρωσικών πανεπιστημίων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του Αφιερωματικού Έτους 2016 Η Ελλάδα στη Ρωσία και η Ρωσία στην Ελλάδα.

Φώτο: ΑΠΘ

Με υποτροφίες και χορηγίες για Έλληνες φοιτητές εγκαινιάστηκε η πρώτη μέρα της παρουσίασης δύο εκ των τεσσάρων κορυφαίων Ρωσικών Πανεπιστημίων «Kuban State University» και «Lomonosov Moscow State University».

Ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Περικλής Μήτκας αναφέρθηκε στην προοπτική ίδρυσης κοινού Μεταπτυχιακού Προγράμματος από τη Σχολή Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ και την αντίστοιχη Σχολή του ρωσικού Πανεπιστημίου Φιλίας των Λαών. Παράλληλα, έκανε αναφορά στο Πρόγραμμα «ΙΑΣΩΝ» που εδώ και 22 χρόνια προωθεί τις ελληνικές σπουδές σε Πανεπιστήμια των παρευξείνιων χωρών, ενώ δήλωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για τη δημιουργία Έδρας Ρωσικών Σπουδών και Έδρας Ποντιακών Μελετών στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ.

Ο αντιπρύτανης Έρευνας και Καινοτομίας του «Kuban State University», Καθ. M. Baryshev, ανακοίνωσε ότι το πανεπιστήμιό του αναλαμβάνει τα έξοδα για μια Αποστολή με Εκπαιδευτικό και Ερευνητικό ενδιαφέρον για τους δέκα αριστούχους φοιτητές του ΑΠΘ που παρακολουθούν το μάθημα Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού και θα συμμετάσχουν στη Διεθνή Ολυμπιάδα για τη Ρωσική Γλώσσα. Επιπλέον, ο κ. Baryshev αναφέρθηκε  στο δωρεάν Πρόγραμμα Επιμόρφωσης–Κατάρτισης για αναβάθμιση προσόντων για τη διδασκαλία της Ρωσικής στο ΑΠΘ.

Ο Καθ. V. Chastnykh, Αναπληρωτής Διευθυντής του Ινστιτούτου Ρωσικής Γλώσσας του «Lomonosov Moscow State University», ανακοίνωσε την άμεση χορήγηση τριών υποτροφιών ετήσιας διάρκειας σε ισάριθμους άριστους φοιτητές του ΑΠΘ, επ’ ανταλλαγή με τρεις υποτροφίες που θα δώσει το ΑΠΘ σε Ρώσους φοιτητές για εκμάθηση της ελληνικής στο ΑΠΘ. Επίσης, ενθάρρυνε τη θεσμοθέτηση από πλευράς ΑΠΘ Διαγωνισμού Ρωσικής Ποίησης, με έπαθλο μηνιαία υποτροφία για πρακτική άσκηση στη Μόσχα.