Με πλούσιο πρόγραμμα η Ελλάδα στη Ρωσία για το ελληνορωσικό Έτος

Χρόνος ανάγνωσης
Λιγότερο από
1 λεπτό
Διαβάστηκε

Με πλούσιο πρόγραμμα η Ελλάδα στη Ρωσία για το ελληνορωσικό Έτος

Φεβρουάριος 24, 2016 - 10:18
Αναρτήθηκε στο:

Περισσότερες από 80 οι εκδηλώσεις. Στις 11 Μαρτίου θα υπογραφούν τα τελικά προγράμματα των δύο χωρών

Φώτο: Υπουργείο Πολιτισμού

Με αιχμή τον πολιτισμό η Ελλάδα ετοιμάζεται να “κατακτήσει” φέτος τη Ρωσία έχοντας καταρτίσει ένα πρόγραμμα με περισσότερες από 80 εκδηλώσεις και δράσεις κυρίως σε Μόσχα και Αγία Πετρούπολη αλλά και σε πόλεις της ρωσικής περιφέρειας με δυναμική παρουσία του ελληνικού στοιχείου. Ο κατάλογος των δράσεων έχει σχεδόν οριστικοποιηθεί και αναμένεται να υπογραφεί μαζί με τον αντίστοιχο της ρωσικής πλευράς σε ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 11 Μαρτίου, με την παρουσία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Πριχόντκο, ο οποίος θα κηρύξει και την επίσημη έναρξη του Έτους Ρωσίας στην Ελλάδα.

Ο αρχαίος και βυζαντινός πολιτισμός αλλά και η σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία βρίσκονται στο επίκεντρο του ελληνικού προγράμματος καταλαμβάνοντας το 1/3 του καταλόγου δράσεων. «Ήταν λογικό να δώσουμε έμφαση στην πολιτιστική δημιουργία καθώς ο ελληνικός πολιτισμός είναι αναγνωρίσιμος στη Ρωσία και έχει ιδιαίτερη απήχηση σε ένα κοινό με καλλιέργεια και ενδιαφέρον, όπως είναι κατά γενική αναγνώριση το ρωσικό», δήλωσε στο www.elru2016.gr ο Συντονιστής του Έτους 2016 «Η Ελλάδα στη Ρωσία», Πρέσβυς ε.τ. Ηλίας Κλης.

Το ελληνικό πρόγραμμα εκδηλώσεων θα ανοίξει η τοποθέτηση της αρχαϊκής Κόρης υπ’ αριθμόν 670 του Μουσείου της Ακρόπολης στο μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης στις 21 Μαρτίου. Από τις υπόλοιπες δράσεις ξεχωρίζουν οι εμβληματικές εκθέσεις «το Βυζάντιο στο Πέρασμα των Αιώνων», «Θεοί και Ήρωες των αρχαίων Ελλήνων» και η έκθεση νεώτερων και σύγχρονων έργων τέχνης στο μουσείο Μανέζ. «Για όσο διάστημα η Κόρη «φιλοξενείται» στο Ερμιτάζ, στο Μουσείο της Ακρόπολης θα εκτίθενται τρία χρυσά τεχνουργήματα που θα λάβουμε από το ρωσικό μουσείο ως αντιδάνειο, μία φιάλη, ένα αγγείο κι ένα περιλαίμιο σκυθικής προέλευσης του 4ου αιώνα π.Χ. Η ανταλλαγή μοναδικών εκθεμάτων μεταξύ των δύο μουσείων αποτελεί σημαντικό πολιτιστικό γεγονός αφού αφορά εκθέματα ιδιαίτερης σημασίας και προβάλλει τα Έτη για μεγάλο διάστημα σε Μουσεία εξαιρετικά μεγάλης επισκεψιμότητας», τόνισε ο κ. Κλης.

Πέρα από τον Πολιτισμό, σημαντικές δράσεις για το Έτος Ελλάδας-Ρωσίας έχουν αναλάβει το Υπουργείο Τουρισμού και ο ΕΟΤ, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το Υπουργείο Εξωτερικών, το Υπουργείο Άμυνας, η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO και η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, ενώ σημαντικό ενδιαφέρον για να συμμετάσχουν στο Έτος Ελλάδας Ρωσίας δείχνουν και οι Περιφέρειες  και φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης προσδοκώντας μέσα από τη διοργάνωση να καλλιεργήσουν μια στενότερη σχέση με το ρωσικό κοινό.