Το Βυζάντιο και το πρώτο ρωσικό κράτος

Χρόνος ανάγνωσης
Λιγότερο από
1 λεπτό
Διαβάστηκε

Το Βυζάντιο και το πρώτο ρωσικό κράτος

Αναρτήθηκε στο:
Τρίτη, 7 Φεβρουάριος 2017 - 7:00μμ έως Τρίτη, 28 Φεβρουάριος 2017 - 7:00μμ

Σειρά 4 διαλέξεων παρουσιάζονται από τις 7.02.2017 στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, στο πλαίσιο του Έτους Ελλάδας-Ρωσίας.

Έναν κύκλο τεσσάρων διαλέξεων με τίτλο «Το Βυζάντιο και το πρώτο ρωσικό κράτος (882-1240» εγκαινιάζει το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ) σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών/Τομέας Βυζαντινών Ερευνών του ΕΙΕ, στις 7.02.2017.  Οι διαλέξεις θα γίνονται κάθε Τρίτη απόγευμα στις 19:00, στο Αμφιθέατρο του ΕΙΕ «Λεωνίδας Ζέρβας» (είσοδος ελεύθερη).

Το πρόγραμμα των διαλέξεων :
Τρίτη 7.02. -  Ενότητα Απαρχές και Εικόνα του Άλλου: Γιώργος Καρδαράς, «Από το Νόβγκοροντ στο Κίεβο. Απαρχές και εξέλιξη του πρώτου ρωσικού κράτους» και Αγγελική Παπαγεωργίου, «Βυζάντιο και Ρως: η εκατέρωθεν εικόνα του άλλου».

Τρίτη 14.02. : Ενότητα Διπλωματία και Ανταγωνισμοί : Μαρία Γερολυμάτου, «Οι συνθήκες του 10ου και του 11ου αι. και η ανάπτυξη των βυζαντινορωσικών οικονομικών σχέσεων» και Πάνος Σοφούλης, «Ο βυζαντινορωσικός ανταγωνισμός στην Βαλκανική και στην Κριμαία».

Τρίτη 21.02. : Ενότητα Όψεις προσέγγισης: Εκκλησία και Στρατός: Γκέντσο Μπάνεφ «Ο εκχριστιανισμός των Ρώσων: η ρωσική Εκκλησία και ο μοναχισμός έως το 1240» και  Χρήστος Μακρυπούλιας, «Η ρωσοβαραγγική φρουρά στο Βυζάντιο».

Τρίτη 28.02. : Ενότητα Γραμματεία και Τέχνη : Τατιάνα Μπορίσοβα, «Οι απαρχές της ρωσικής γραμματείας και τα βυζαντινά της πρότυπα» και Θανάσης Σέμογλου, « Η σκηνή του “pokrov” στη δυτική θύρα του Καθεδρικού Ναού της Γέννησης της Θεοτόκου στο Σούζνταλ (α’ τέταρτο 13ου αι.). Βυζαντινές καταβολές και εξέλιξη του θέματος στη ρωσική εικονογραφία».

ΣυνημμένοΜέγεθος
PDF icon ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ2.95 MB