Θησαυροί του Μουσείου Ερμιτάζ στο Βυζαντινό Μουσείο

Χρόνος ανάγνωσης
Λιγότερο από
1 λεπτό
Διαβάστηκε

Θησαυροί του Μουσείου Ερμιτάζ στο Βυζαντινό Μουσείο

Νοέμβριος 03, 2016 - 16:26
Αναρτήθηκε στο:

Εγκαινιάστηκε χθες (2.11) στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (ΒΧΜ) από τους Υπουργούς  Εξωτερικών Ελλάδας και Ρωσίας, Νίκο Κοτζιά  και Σεργκέι  Λαβρόφ, παρουσία και του Υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά,  η έκθεση «Ερμιτάζ: Πύλη στην Ιστορία», που θα διαρκέσει έως τις 26 Φεβρουαρίου 2017.

Στην έκθεση, η οποία σχεδιάστηκε μουσειολογικά από το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, εκτίθενται αρχαιολογικά αντικείμενα και έργα τέχνης, δηλαδή ζωγραφικοί πίνακες, έργα μικροτεχνίας και γλυπτά αντιπροσωπευτικά των σημαντικότερων συλλογών του Μουσείου Ερμιτάζ που χρονολογούνται από τον 5ο αι. π.Χ. μέχρι και τον 20ό αιώνα.
 «Η έκθεση σχεδιάστηκε για να εισάγει τον Έλληνα επισκέπτη σε αυτή την περίοδο της ιστορίας της τέχνης, που καλύπτει την περίοδο από την εποχή της Αναγέννησης (15ος αιώνα) ως σήμερα. Το σκεπτικό της περιστρέφεται γύρω από τις συλλογές του Ερμιτάζ και τον τρόπο συγκρότησής τους από τους μεγάλους συλλέκτες, τους τσάρους, που ήταν η δυναστεία των Ρομανόφ», σημείωσε η διευθύντρια του ΒΧΜ, Αικατερίνη Δελλαπόρτα σε συνέντευξη Τύπου.

Η έκθεση διαρθρώνεται σε δυο κύριες ενότητες. Η πρώτη περιλαμβάνει αντικείμενα μικροτεχνίας και προσωπικά αντικείμενα των τσάρων που εκτίθενται στο κεντρικό κτίριο του μουσείου, ενώ η δεύτερη, με έργα τέχνης από την εποχή της Αναγέννησης έως τον 20ό αιώνα, παρουσιάζεται στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του ΒΧΜ.

Με την έκθεση «Ερμιτάζ: Πύλη στην Ιστορία» ολοκληρώνεται ο κύκλος των εκθέσεων που  διοργάνωσαν το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού  και το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο για να τιμήσουν  το αφιερωματικό έτος «Ελλάς – Ρωσία» 2016.