Συνέντευξη με τον Περιφερειάρχη

Χρόνος ανάγνωσης
Λιγότερο από
1 λεπτό
Διαβάστηκε

Συνέντευξη με τον Περιφερειάρχη

Αύγουστος 23, 2016 - 14:45
Αναρτήθηκε στο:

Στο πλαίσιο του κύκλου συνεντεύξεων που έχει ξεκινήσει ο δικτυακός μας τόπος για τις δράσεις του αφιερωματικού Έτους «2016 Η Ελλάδα στην Ρωσία», δημοσιεύουμε σήμερα συνέντευξη με τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη.

ο Περιφερειάρχης Κρήτης, κ. Σταύρος Αρναουτάκης

κ. Αρναουτάκη, ποιες είναι οι σχέσεις της Περιφέρειας Κρήτης με τη Ρωσία;

Οι σχέσεις της κάθε Περιφέρειας με χώρες του εξωτερικού είναι σαφέστατα μια υπόθεση που σε μεγάλο βαθμό καθορίζεται σε εθνικό επίπεδο. Με αυτό το δεδομένο η Περιφέρεια Κρήτης, στα όρια των θεσμικών της δυνατοτήτων, διατηρεί άριστες σχέσεις με τη Ρωσία. Μια χώρα που παραδοσιακά συγκαταλέγεται στη λίστα των χωρών με τις οποίες η Ελλάδα αναπτύσσει και διατηρεί άριστες διπλωματικές, οικονομικές, πολιτισμικές και εμπορικές σχέσεις. Τα τελευταία χρόνια σε δυναμικούς τομείς της οικονομίας η Περιφέρεια Κρήτης, μέσω και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, αναπτύσσει και διευρύνει τις σχέσεις αυτές. Με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης, σε μεγάλες τουριστικές εκθέσεις στη Μόσχα και άλλες πόλεις, με εμπορικές συμφωνίες στον κλάδο των αγροτικών προϊόντων, με επενδύσεις Ρώσων στην Κρήτη, στον κλάδο της οικοδομής και του τουρισμού, έχει δημιουργηθεί ένα σημαντικό πεδίο σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ Κρήτης και Ρωσίας.

Ποια στοιχεία πέρα από τον τουρισμό και τον πολιτισμό θα θέλατε να αναδείξετε με αφορμή το «Έτος 2016 Η Ελλάδα στη Ρωσία»;
 
Το «Έτος 2016 Η Ελλάδα στη Ρωσία», αποτελεί μια ιδιαίτερη ευκαιρία για να αναδείξουμε όλα εκείνα τα στοιχεία που ενώνουν τους λαούς των δύο χωρών. Στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Κρήτης, για την ενίσχυση του τουρισμού προσπαθούμε να αναδείξουμε την κοινή θρησκευτική μας παράδοση με τη Ρωσία. Μέσα από στοχευμένες δράσεις και συντονισμένες με τους τοπικούς φορείς πρωτοβουλίες χτίζουμε την ιδιαίτερη θρησκευτική κληρονομιά της Κρήτης, μια παράδοση που για τους Ρώσους παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, κυρίως καθιστώντας την Κρήτη έναν σημαντικό τουριστικό προορισμό. Επιπλέον, αξίζει να αναφέρουμε ότι ήδη με ευθύνη της Περιφέρειας Κρήτης, έχουν διοργανωθεί εκθέσεις σημαντικών καλλιτεχνών από την Κρήτη, σε μεγάλες πόλεις της Ρωσίας. Πέρα όμως από τον τουρισμό και τον πολιτισμό η χρονιά που διανύουμε αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για να επισημανθούν και να διευρυνθούν οι σχέσεις της Κρήτης με τη Ρωσία και στους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας.

Ποιες είναι γενικότερα οι προσδοκίες σας από το «Έτος 2016 Η Ελλάδα στη Ρωσία»;
 
Ελπίζουμε ότι και τη χρονιά που διανύουμε οι σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία θα διατηρηθούν σε καλό επίπεδο, προς όφελος και των δύο λαών. Για την Περιφέρεια Κρήτης, ευελπιστούμε ότι το 2016 θα αποτελέσει μια νέα αφετηρία για την επιπλέον ενδυνάμωση των σχέσεων με τη Ρωσία. Προς αυτήν την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να οικοδομούμε γέφυρες συνεργασίας.