Συνέντευξη με τον Περιφερειάρχη

Χρόνος ανάγνωσης
Λιγότερο από
1 λεπτό
Διαβάστηκε

Συνέντευξη με τον Περιφερειάρχη

Απρίλιος 20, 2016 - 12:33
Αναρτήθηκε στο:

Στο πλαίσιο του κύκλου συνεντεύξεων που έχει ξεκινήσει ο δικτυακός μας τόπος για τις δράσεις του αφιερωματικού Έτους «2016 Η Ελλάδα στην Ρωσία», δημοσιεύουμε σήμερα συνέντευξη με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη.

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης

Κύριε Περιφερειάρχη, ποιές είναι οι σχέσεις της Περιφέρειας Ηπείρου με τη Ρωσία;

Την Ήπειρο και την Ρωσία συνδέουν βαθιές ιστορικές ρίζες. Στην περίοδο που η  Ελλάδα ήταν υπόδουλη στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, η Ρωσία ήταν χώρα καταφυγής πολλών Ηπειρωτών, οι οποίοι στη συνέχεια,  με αφετηρία τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη δραστηριοποιήθηκαν τόσο για την απελευθέρωση της πατρίδας μας, όσο και επιχειρηματικά ενισχύοντας τη δημιουργία κράτους. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται σπουδαίοι Ηπειρώτες Εθνικοί Ευεργέτες όπως οι Ζωσιμάδες, οι Καπλάνηδες, οι Ριζάρηδες, ο Αν. Αβέρωφ, ο Μ. Τζουμάκας, οι Σταμέρωφ, οι Αδελφοί Μπούμπα,  ο Ξυδάς, ο Χάτου, ο Πελτέκης, ορισμένοι από τους οποίους μετά από επιθυμία τους έχουν ταφεί στην Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου της Μόσχας.  

Στη Ρωσία έγιναν επίσης τα πρώτα βήματα για την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας η οποία αποτέλεσε καθοριστικό παράγοντα στην Ελληνική Επανάσταση. Δύο από τους ιδρυτές της, ο Νικόλαος Σκουφάς και ο Αθανάσιος Τσακάλωφ ήταν Ηπειρώτες, ο πρώτος από την Άρτα και ο δεύτερος από τα Γιάννενα. 

Από την πρωτεύουσα της Ηπείρου, τα Γιάννενα, θήτευσε στην αυλή της Αυτοκράτειρας Μεγάλης  Αικατερίνης ένας από τους σημαντικότερους διδασκάλους του νεώτερου Ελληνισμού, ο Ευγένιος Βούλγαρης, ενώ πολλοί από τους Ηπειρώτες έχουν ταφεί στην Μονή του Αγίου Νικολάου, όπως ήταν και η επιθυμία τους. 

Αλλά και μετά τον Ελληνικό Εμφύλιο, που ακολούθησε την Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ένας μεγάλος αριθμός Ηπειρωτών κατέληξε στη Ρωσία από όπου τις τελευταίες δεκαετίες επαναπατρίστηκε, επιβεβαιώνοντας τη θετική εικόνα που έχει ο Ρωσικός λαός για την Ελλάδα και τους Έλληνες.  Αυτήν την ιστορική διαδρομή, τα κοινά χαρακτηριστικά και τα πολιτιστικά ενδιαφέροντα προσπαθεί η Περιφέρεια Ηπείρου, τα τελευταία χρόνια, να αξιοποιήσει προς όφελος των δύο λαών, λαμβάνοντας μέρος και σε διεθνείς εκθέσεις της Μόσχας. 

Ποιά στοιχεία πέρα από τον τουρισμό και τον πολιτισμό θα θέλατε να αναδείξετε με αφορμή το Έτος 2016 - Η Ελλάδα στη Ρωσία»; 

Τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκαν σε ικανοποιητικό επίπεδο εμπορικές συναλλαγές, ιδίως με τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων προς τη  Ρωσία, οι οποίες έχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης, ειδικά σε προϊόντα που αποτελούν την "ταυτότητα" της Ηπείρου. 

Πέραν αυτού όμως υπάρχει ευρύ πεδίο για συνεργασίες που μπορεί να αναπτυχθεί μελλοντικά.  Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα η ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε διάφορους τομείς όπως η ενέργεια, η έρευνα και οι επιστήμες, ως επίσης και η συνεργασία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Πρέπει να επισημάνω ότι το εμπάργκο λειτουργεί αρνητικά στις σχέσεις με την Ρωσία και  ευχόμαστε να υπάρξει σύντομα αναθεώρησή του.  

Έχετε προγραμματίσει κάποιες ιδιαίτερες εκδηλώσεις για το Έτος;

Επεξεργαζόμαστε διάφορες προτάσεις, σε συνεργασία και με άλλους φορείς της Ηπείρου, τις οποίες ευελπιστώ να συγκεκριμενοποιήσουμε σύντομα, με στόχο αυτές να υλοποιηθούν μετά το καλοκαίρι. Όλα πάντως εξαρτώνται από τις οικονομικές δυνατότητες που θα υπάρχουν, καθώς η Περιφέρεια Ηπείρου  φαίνεται να επωμίζεται και ένα σημαντικό κόστος για τη δημιουργία υποδομών φιλοξενίας Σύριων προσφύγων. 

Ποιές είναι γενικότερα οι προσδοκίες σας από το "Έτος 2016. Η Ελλάδα στη Ρωσία";

 Το "Έτος", είναι βέβαιο ότι θα συμβάλει στην επαναβεβαίωση και ενίσχυση των ιστορικών δεσμών της Ηπείρου με τη Ρωσία. Ευελπιστούμε να σηματοδοτήσει και μια νέα περίοδο πολυεπίπεδης συνεργασίας επ΄ ωφελεία και των δύο λαών μας, οι  οποίοι έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά.