Συνέντευξη με τον Περιφερειάρχη

Χρόνος ανάγνωσης
Λιγότερο από
1 λεπτό
Διαβάστηκε

Συνέντευξη με τον Περιφερειάρχη

Μάρτιος 28, 2016 - 10:22
Αναρτήθηκε στο:

Στο πλαίσιο του κύκλου συνεντεύξεων που έχει ξεκινήσει ο δικτυακός μας τόπος για τις δράσεις του αφιερωματικού Έτους «2016 Η Ελλάδα στην Ρωσία», δημοσιεύουμε σήμερα συνέντευξη με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Θεόδωρο Καρυπίδη.

Ο Περιφερειάρχης κ. Θεόδωρος Καρυπίδης

Κύριε Περιφερειάρχη, ποιες οι σχέσεις της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με τη Ρωσία;

Η Δυτική Μακεδονία, λόγω του ορεινού γεωγραφικού αναγλύφου της, αλλά και των δύσκολων συνθηκών κατά περιόδους, οδήγησε αρκετούς Δυτικομακεδόνες σε μετανάστευση τόσο στη Κεντροδυτική όσο και στην Ανατολική Ευρώπη. Από την εποχή της Τουρκοκρατίας, όταν Δυτικομακεδόνες ανέλαβαν το εμπόριο και την προώθηση προϊόντων της Ανατολής προς την Ευρώπη μέσω της Βαλκανικής οδού, κάνουν την εμφάνισή τους σχέσεις μεταξύ Δυτικής Μακεδονίας και Ρωσίας. Οι σχέσεις αυτές αναπτύσσονται με το πέρασμα του χρόνου και φθάνουμε στο σήμερα, όπου ναυαρχίδες των ελληνικών προϊόντων που εξάγονται στη Ρωσία θεωρούνται οι γούνες Καστοριάς και Βοΐου, τα ροδάκινα Βελβεντού και ο κρόκος Κοζάνης.

Ωστόσο, δεν αρκούμαστε μόνο στις εμπορικές σχέσεις της Περιφέρειάς μας με τη Ρωσία. Το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας σύναψε διεθνές μνημόνιο συνεργασίας με το κρατικό Πανεπιστήμιο του Αριόλ (Orel State University) της Ρωσικής Ομοσπονδίας, με στόχο την ανάπτυξη των σχέσεων σε θέματα ακαδημαϊκά, εκπαιδευτικά, οικονομικά, τουριστικά και πολιτιστικά.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας εγκαταστάθηκαν πάρα πολλοί ρωσόφωνοι ομογενείς, επιστρέφοντας μετά από πολλά χρόνια στους τόπους καταγωγής τους, και ενσωματώθηκαν αρμονικά στην τοπική κοινωνία. Επίσης, θα πρέπει να αναφερθεί ότι ρωσικές κατασκευαστικές εταιρείες δραστηριοποιήθηκαν από την αρχή στην κατασκευή των εργοστασίων της ΔΕΗ.

Τέλος, προσδοκούμε στην περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων μας με τη Ρωσία στους τομείς του εμπορίου, της ενέργειας, του πολιτισμού και του τουρισμού.

Ποια στοιχεία πέρα από τον τουρισμό και τον πολιτισμό θα θέλατε να αναδείξετε με αφορμή το «Έτος 2016 - Η Ελλάδα στη Ρωσία»;

Ως η Περιφέρεια με ένα μεγάλο όγκο εμπορικών σχέσεων με τη Ρωσία, επιθυμούμε και επιδιώκουμε ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη των σχέσεων αυτών, με στόχο την πιο έντονη παρουσία στη ρωσική αγορά και άλλων ποιοτικών προϊόντων μας, όπως είναι τα εξαιρετικά κρασιά του Αμυνταίου, του Βελβεντού και της Σιάτιστας, τα αρωματικά φυτά, τα όσπρια και τα ποιοτικά τυροκομικά μας.

Επιδιώκουμε να αναπτύξουμε ιδιαίτερες σχέσεις στον ακαδημαϊκό και εκπαιδευτικό τομέα, διαθέτοντας το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας. Επίσης, ως η ενεργειακή καρδιά της χώρας, θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες επαφές και τις διασυνδέσεις, με στόχο την ανάπτυξη των σχέσεων μας στον ενεργειακό τομέα.

Έχετε προγραμματίσει κάποιες ιδιαίτερες εκδηλώσεις για το Έτος;

Ήμασταν από τους πρώτους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Υπουργείου Εσωτερικών για την κατάθεση προτάσεων στο πλαίσιο του Έτους Ελλάδας Ρωσίας 2016. Σκοπεύουμε να προβάλλουμε τα αξιοθέατα, τις ιδιαιτερότητες και τα κάλλη της Περιφέρεια μας, παράλληλα με την προβολή των γουναρικών, των ροδάκινων και του κρόκου στη διεθνή τουριστική έκθεση ΜΙΤΤ, που πρόκειται να λάβει χώρα στη Μόσχα από 23 ως 26 Μαρτίου 2016. Οι γεωπολιτικές και πολιτικές εξελίξεις μπορούν να δώσουν σημαντική ώθηση στην περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών, και πιο συγκεκριμένα των σχέσεων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με τη Ρωσία.

Σε συνεργασία με το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, επιθυμούμε να υλοποιήσουμε ένα πρόγραμμα ανταλλαγής νέων καλλιτεχνών στον εικαστικό χώρο. Η δράση «Νέες Διαδρομές» αφορά σε ανταλλαγές νέων δημιουργών από τον εικαστικό χώρο και πρόκειται να δώσει τη δυνατότητα σε μία ή περισσότερες ομάδες νέων της μιας χώρας να φιλοξενηθούν από αντίστοιχη ομάδα νέων της άλλη χώρας προκειμένου να συμμετάσχουν σε κοινό πρόγραμμα καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων.

Τέλος, σκοπεύουμε να συνεργαστούμε με τον Γρεβενιώτη και έγκριτο νεοελληνιστή φιλόλογο Γιάννη Μότσιο, ο οποίος έζησε πολλά χρόνια στη Ρωσία για την έκδοση ενός πολύτομου έργου ρωσικής λογοτεχνίας, με παράλληλη υλοποίηση κάποιων διεθνών συνεδρίων και σεμιναρίων στο συγκεκριμένο τομέα.

Ποιες είναι γενικότερα οι προσδοκίες σας από το «Έτος 2016 - Η Ελλάδα στη Ρωσία»; 

Η δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει η χώρα μας, δημιουργεί την ανάγκη ανάπτυξης δυναμικών σχέσεων με παραδοσιακούς και νέους διεθνείς παίκτες στο πλαίσιο αναζήτησης αμοιβαία επωφελών συνεργασιών.

Μας ενδιαφέρει άμεσα η περαιτέρω προώθηση της παρουσίας των ποιοτικών προϊόντων μας στην τεράστια Ρωσική αγορά, η ανάπτυξη των σχέσεών μας με τη Ρωσία σε διάφορους τομείς γι’ αυτό και εμπλεκόμαστε ενεργά στο Έτος Ελλάδας Ρωσίας και είμαστε έτοιμοι να φιλοξενήσουμε στην περιοχή μας Ρώσους επιχειρηματίες, ακαδημαϊκούς, τουρίστες και εμπορικούς επισκέπτες, αποδεικνύοντας έμπρακτα τη φιλοξενία και τη ζεστασιά των Δυτικομακεδόνων.

Παρά τη γενικότερη πολιτική κατάσταση τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο στη Μέση Ανατολή και στην Ανατολική Μεσόγειο, με το μεγάλο ζήτημα του προσφυγικού και την ανθρωπιστική κρίση που διογκώνεται διαρκώς στη χώρα μας, ευελπιστούμε, ότι θα καταφέρουμε να υλοποιήσουμε με επιτυχία τις δράσεις που έχουμε προτείνει στο πλαίσιο του έτους Ελλάδας-Ρωσίας και θα ξεπεράσουμε με διάθεση συνεργασίας τις όποιες δυσκολίες.