Συνέντευξη με τον Περιφερειάρχη

Χρόνος ανάγνωσης
Λιγότερο από
1 λεπτό
Διαβάστηκε

Συνέντευξη με τον Περιφερειάρχη

Φεβρουάριος 17, 2016 - 15:59
Αναρτήθηκε στο:

Στο πλαίσιο του κύκλου συνεντεύξεων που έχει ξεκινήσει ο δικτυακός μας τόπος για τις δράσεις του αφιερωματικού Έτους «2016 Η Ελλάδα στην Ρωσία», δημοσιεύουμε σήμερα συνέντευξη με τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, κ. Γιώργο Παυλίδη.

Γεώργιος Παυλίδης, Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης

 

Κύριε Περιφερειάρχη, ποιες οι σχέσεις της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης με τη Ρωσία;

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης (Π.Α.Μ.Θ) διατηρεί χρόνια τώρα υγιείς σχέσεις με τη Ρωσία, έχοντας συνεργασία για θέματα διμερούς ενδιαφέροντος.

Υπάρχουν όμως και ιστορικοί δεσμοί που συνδέουν την Περιφέρειά μας με τη φίλη χώρα, καθώς κατά τη διάρκεια του Ρωσοτουρκικού πολέμου (1877-1878), Ρώσοι στρατιώτες ετάφησαν στην Αλεξανδρούπολη, πόλη της οποίας Ρώσοι μηχανικοί σχεδίασαν και το ρυμοτομικό σχέδιο. Στη μνήμη των Ρώσων αξιωματικών και στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους κατά την απελευθέρωση της περιοχής ανεγέρθη και εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο του 2011 σχετικό μνημείο.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, επαναπατρίστηκαν και εγκαταστάθηκαν χιλιάδες ρωσόφωνοι ομογενείς, λειτουργεί Πολιτιστικό Κέντρο με την επωνυμία «Ρώσικο Σπίτι», ενώ αναμένεται και η ίδρυση Υποπροξενείου της Ρωσίας στην Π.Α.Μ.Θ. Τέλος σε παραθαλάσσιες κατασκηνώσεις της Περιφέρειάς μας φιλοξενούνται τα καλοκαίρια πολλοί Ρώσοι μαθητές.

Οι Ρώσοι είναι καλοδεχούμενοι ως επισκέπτες και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης έχει τη διάθεση να βοηθήσει επενδυτικά σχέδια, εκπαιδευτικές και εμπορικές συνεργασίες

Ποια στοιχεία πέρα από τον τουρισμό και τον πολιτισμό θα θέλατε να αναδείξετε με αφορμή το «Έτος 2016 - Η Ελλάδα στη Ρωσία»;

Οι φιλικές σχέσεις των δύο ομόθρησκων λαών έχουν βαθιές ρίζες και ιδιαίτερο χαρακτήρα. Η κοινή θρησκεία, η πνευματική ενότητα και η γεωγραφική μας εγγύτητα πρέπει να αναδειχθούν. Η Μαύρη Θάλασσα και το Αιγαίο αποτελούν μία διαδρομή πολιτισμού και εμπορίου που μας ένωσαν κατά το παρελθόν και πρέπει να μας  ενώσουν στο μέλλον. Είναι δεδομένο ότι υπάρχει περιθώριο για εμπορικές συνεργασίες, αλλά και κοινές επενδύσεις σε όλους τους τομείς και όχι μόνο στην ενέργεια.

Σε επίπεδο επιστημονικής έρευνας και κατάρτισης, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, διαθέτουν εμπειρία και κατάρτιση ώστε να αναπτύξουν κοινές δράσεις και προοπτικές.

Έχετε προγραμματίσει κάποιες ιδιαίτερες εκδηλώσεις για το Έτος;

Είναι στις σκέψεις μας να διοργανώσουμε εκδήλωση που θα προβάλει τα πλεονεκτήματα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης ως τουριστικού προορισμού και κυρίως μας ενδιαφέρει να αναδείξουμε τα ποιοτικά προϊόντα που μπορούν, εφόσον εκλείψουν οι σχετικοί περιοριστικοί όροι που έχει θέσει η Ρωσία για τις εισαγωγές, να αποκτήσουν ισχυρή θέση στην αγορά της Ρωσίας.

Οι θρησκευτικοί δεσμοί αλλά και οι ομογενείς μας, αποτελούν επίσης σημείο που σκεπτόμαστε να αναδειχθεί κατά την εκδήλωση. Η υλοποίηση θα εξετασθεί στο πλαίσιο του συνολικού προγράμματος δράσεων που θα πραγματοποιήσει η Ελληνική Κυβέρνηση.

Ποιες είναι γενικότερα οι προσδοκίες σας από το «Έτος 2016 - Η Ελλάδα στη Ρωσία»; 

Οι γεωπολιτικές συγκυρίες και οι πολιτικές εξελίξεις δημιουργούν σκεπτικισμό όσον αφορά το κατά πόσο τα αποτελέσματα μπορούν να είναι άμεσα. Σε κάθε περίπτωση όμως η Ρωσία αποτελεί ένα ισχυρό κράτος και οι λαοί μας διακατέχονται από φιλικά αισθήματα και συνδέονται επιπρόσθετα λόγω του κοινού θρησκεύματος.

Βασιζόμενος σε αυτό, πιστεύω ότι οι φετινές δράσεις μπορούν να αποτελέσουν εφαλτήριο για μία ισχυρή συνεργασία σε πολλούς τομείς. Ας μην ξεχνάμε ότι για τη Ρωσία είμαστε η Περιφέρεια με τις εγγύτερες παραλίες στη Μεσόγειο. Οι Ρώσοι είναι καλοδεχούμενοι ως επισκέπτες και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης έχει τη διάθεση να βοηθήσει επενδυτικά σχέδια, εκπαιδευτικές και εμπορικές συνεργασίες και να εργασθεί συνολικά πάνω σε αυτόν τον άξονα, της αμοιβαίας αύξησης των εμπορικών συναλλαγών και τη βελτίωση της ανταλλαγής τεχνογνωσίας.