Περιφέρεια Ηπείρου: Ηγουμενίτσα

Χρόνος ανάγνωσης
Λιγότερο από
1 λεπτό
Διαβάστηκε

Περιφέρεια Ηπείρου: Ηγουμενίτσα

Απρίλιος 14, 2016 - 15:18

Η Ηγουμενίτσα είναι παραλιακή πόλη στην βορειοδυτική Ελλάδα, πρωτεύουσα του νομού Θεσπρωτίας, ο πρώτος σε κίνηση λιμένας της δυτικής Ελλάδας και ο δεύτερος σε επιβατική κίνηση μετά τον Πειραιά πανελλαδικά.

Ηγουμενίτσα / Περιφέρεια Ηπείρου

Βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του νομού Θεσπρωτίας στο μυχό του ομώνυμου όρμου. Ο πληθυσμός της Ηγουμενίτσας ανέρχεται στους 10.000 κατοίκους. 

Η ιστορία της ξεκινά χιλιάδες χρόνια πριν. Μερικά λίθινα εργαλεία της Μέσης Παλαιολιθικής περιόδου αποτελούν ένδειξη για την εμφάνιση του προϊστορικού ανθρώπου εκεί, όπου σήμερα βρίσκεται η πόλη της Ηγουμενίτσας. Η περιοχή πέρασε στην εποχή του χαλκού, στην κλασική εποχή, έφτασε στα Βυζαντινά χρόνια, έζησε την τουρκοκρατία, για να γίνει μια σύγχρονη πόλη, αφού είναι μια σχετικά καινούργια πόλη.  Επί Τουρκοκρατίας ήταν το επίνειο μιας μικρής κοινότητας με το όνομα Γράβα. Το 1913 απελευθερώθηκε από τους Τούρκους και το 1938, οπότε ιδρύθηκε ο νομός Θεσπρωτίας, έγινε πρωτεύουσα του. 

Το λιμάνι της είναι ένας κόμβος επικοινωνίας τόσο με τα λιμάνια των νησιών του Ιονίου Πελάγους, της Κέρκυρας και των Παξών, όσο και με τη γειτονική Ιταλία. Ο συνδυασμός του πράσινου των κατάφυτων εκτάσεων και του γαλάζιου του Ιονίου Πελάγους δημιουργούν εικόνες μοναδικές. Καλά οργανωμένες παραλίες με ταβέρνες για φρέσκο ψάρι και θαλασσινά, καφετέριες και κλαμπ, αλλά και απομονωμένες ακτές, σκαλισμένες από τον αέρα και το κύμα, όλες με σήμανση «γαλάζιας σημαίας», αφήνουν τις καλύτερες εντυπώσεις. Εκτός όμως από φυσικές καλλονές η Ηγουμενίτσα διαθέτει και αξιόλογα αρχαία και βυζαντινά μνημεία που αξίζουν την προσοχή των επισκεπτών.