Οι «Ελληνικές Χάρτινες Εικόνες, Οδός Επικοινωνίας Ελλάδας-Ρωσίας» στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Χρόνος ανάγνωσης
Λιγότερο από
1 λεπτό
Διαβάστηκε

Οι «Ελληνικές Χάρτινες Εικόνες, Οδός Επικοινωνίας Ελλάδας-Ρωσίας» στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Οκτώβριος 19, 2016 - 13:26
Αναρτήθηκε στο:

Η έκθεση οργανώνεται στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους Ελλάδας – Ρωσίας και θα διαρκέσει από τις 24 Οκτωβρίου έως τις 11 Δεκεμβρίου  2016.

«Ελληνικές Χάρτινες Εικόνες, Οδός Επικοινωνίας Ελλάδας-Ρωσίας» στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Η περιοδική έκθεση «Ελληνικές Χάρτινες Εικόνες, Οδός Επικοινωνίας Ελλάδας-Ρωσίας», που εγκαινιάζεται στις 24 Οκτωβρίου στην Θεσσαλονίκη, αποτελεί προϊόν συνεργασίας του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού και του Κρατικού Μουσείου Ιστορίας της Θρησκείας στην Αγία Πετρούπολη και υποστηρίζεται από το Υπουργείο Πολιτισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας. Ιδιαιτερότητα της έκθεσης αποτελεί «ο διάλογος» των συλλογών των δύο μουσείων, σε μία κοινή έκθεση, προβάλλοντας την κοινή πολιτιστική παράδοση. Η ίδια έκθεση παρουσιάστηκε στην Αγία Πετρούπολη (Κρατικό Μουσείο Ιστορίας της Θρησκείας) στις 21/6-26/7.

Η έκθεση στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού αποτελείται από ισάριθμα έργα της συλλογής χαρακτικών και των δύο Μουσείων (71 στο σύνολο) παρουσιάζοντας μία αντιπροσωπευτική εικόνα των ορθόδοξων χαρακτικών, 17ου-20ου αι., με στόχο την  ανάδειξη της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς των δύο ομόδοξων λαών. Τα έργα αυτά, που δεν ανήκουν στις μόνιμες εκθέσεις των δύο Μουσείων, εκτίθενται για πρώτη φορά στη Ρωσία και στην Ελλάδα αντίστοιχα και η πλειονότητά τους προέρχεται από το Άγιον Όρος, κέντρο παραγωγής ορθόδοξων χαρακτικών με ιδιαίτερη ακμή τον 19ο αι.

Στον χώρο της έκθεσης προβάλλεται βίντεο με τη διαδικασία κατασκευής - παραγωγής μιας μήτρας (χαλκογραφικής πλάκας) με το απεικονιζόμενο θέμα αυθεντικού χαρακτικού – εκθέματος, από την οποία, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο - «εργαστήριο» χαρακτικής, θα παράγεται χαρακτικό, σε συγκεκριμένες ημέρες και ώρες από τη σπουδάστρια του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ., Ελένη Φωτοπούλου, υπό την εποπτεία του καθηγητή του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Α.Π.Θ., Μανόλη Γιανναδάκη.    

Στόχος της έκθεσης είναι όχι μόνο να δώσει μια ολοκληρωμένη εικόνα της τέχνης και τεχνικής των ορθόδοξων χαρακτικών, αλλά και να καταδείξει την κοινή πολιτιστική κληρονομιά των δύο εθνών που μοιράζονται την ίδια πίστη και βέβαια να παρουσιάσει τους δεσμούς μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδας που διήρκεσαν για πάνω από χίλια χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού διοργανώνει και εργαστήρια χαρακτικής για μαθητές, καθώς και μία διεθνή ημερίδα με τίτλο «Η Τέχνη της Χάραξης μέσα από τις Συλλογές Θρησκευτικών Χαρακτικών του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού και του Κρατικού Μουσείου Ιστορίας της Θρησκείας  (Αγία Πετρούπολη). Παράδοση και Ανανέωση» (25/10, ώρα 19.00, αμφιθέατρο «Στέφανος Δραγούμης»).