Ημέρα Ελλάδας στην Ιστορική Σχολή του Κρατικού Πανεπιστημίου Μόσχας

Χρόνος ανάγνωσης
Λιγότερο από
1 λεπτό
Διαβάστηκε

Ημέρα Ελλάδας στην Ιστορική Σχολή του Κρατικού Πανεπιστημίου Μόσχας

Νοέμβριος 10, 2016 - 14:22
Αναρτήθηκε στο:

Με διεθνές επιστημονικό συνέδριο, εκθέσεις φωτογραφίας και εθνικής ενδυμασίας, μουσικό-ποιητική περιήγηση στη μουσική της αρχαίας Ελλάδας με τον Έλληνα συνθέτη Νίκο Ξανθούλη, εορταστική συναυλία, αφιερωμένη στη συμπλήρωση 10 ετών λειτουργιάς του χορευτικού συγκροτήματος του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π.

Ημέρα Ελλάδας στην Ιστορική Σχολή του Κρατικού Πανεπιστημίου Μόσχας

Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με τίτλο «Η ιστορία της Ελλάδας στην Ιστορική Σχολή του Κρατικού Πανεπιστημίου Μόσχας "Lomonosov": αρχαιότητα, μεσαίωνας, νεότεροι, νεότατοι χρόνοι», θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016 στις εγκαταστάσεις της Ιστορικής Σχολής, κτήριο «Σουβάλοβ» του Κρατικού Πανεπιστημίου Μόσχας “Lomonosov”.

Το Συνέδριο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας και έχει ενταχθεί στο επίσημο πρόγραμμα του Αφιερωματικού 2016 Έτους Ελλάδας – Ρωσίας. Στοχεύει δε να αναδείξει το συστηματικό ερευνητικό και παιδαγωγικό έργο, που επί σειράς δεκαετιών διεξάγεται στην Ιστορική Σχολή του Πανεπιστημίου «Lomonosov» και καλύπτει ένα ευρύτατο ερευνητικό φάσμα για την ιστορία, τον πολιτισμό, τη γλώσσα, την ιστορία της τέχνης της Ελλάδας από την αρχαιότητα, το Βυζάντιο και το μεσαίωνα, τους νεότερους και νεότατους χρόνους. Στο συνέδριο θα παρουσιασθούν 17 ανακοινώσεις οι οποίες θα διαφωτίσουν το βεληνεκές της  ελληνορωσικής σύμπραξης, που δρομολογείται με συνέπεια στην Ιστορική Σχολή του Πανεπιστημίου «Lomonosov».

Παράλληλα με το συνέδριο, στον ίδιο χώρο θα πραγματοποιηθούν διάφορα δρώμενα και εκδηλώσεις, με στόχο την πολύπλευρη ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού, και συγκεκριμένα:

♦ Έκθεση φωτογραφίας  «Ελλάδα: στιγμές προσωπικής ευτυχίας», η οποία επίσημα εγκαινίασε, τον περασμένο Ιανουάριο, το Αφιερωματικό Έτος 2016 Ελλάδας στη Ρωσία και Ρωσίας στην Ελλάδα, κατά την οποία το κοινό θα έχει τη  δυνατότητα να γευθεί την απαράμιλλου φυσικού κάλλους και πλούσιας πολιτισμικής κληρονομιάς μοναδικότητα της Ελλάδας.

♦ Έκθεση φωτογραφίας  «’Αθως και Σολοβκί. Η Αθωνική Πολιτεία του Βορρά. Ενότητα χωρίς σύνορα», του φωτογράφου Β. Μπλιζνιούκ.

♦ Έκθεση «Ελληνική Παραδοσιακή Ενδυμασία», την οποία ευγενικά παραχωρεί το Χορευτικό Συγκρότημα του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού-Κ.Ε.Π. και η επικεφαλής του, μέλος της Διεθνούς Ένωσης Χορού της ΟΥΝΕΣΚΟ, Τατιάνα Τσόρναγια.

♦ Με το πέρας του Συνεδρίου, θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συναυλιών της Σχολής διάλεξη-συναυλία του διακεκριμένου Έλληνα μουσικοσυνθέτη, επιστημονικού συνεργάτη της Ακαδημίας Αθηνών και καθηγητή-συμβούλου του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, Δρ Νίκου Ξανθούλη (μεταξύ άλλων, συνθέτη και της μουσικής της παράστασής μας «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, που με επιτυχία συνεχίζεται να παρουσιάζεται για τέταρτη συνεχόμενη θεατρική χρονιά στο Θέατρο “Luna Theater” της Μόσχας), με θέμα «O ήχος της λύρας του Απόλλωνα. Θεωρία και πρακτική της αρχαίας ελληνικής μουσικής  ελληνικής μουσικής».

♦ Τη βραδιά θα ολοκληρώσει εορταστική συναυλία από το Χορευτικό Συγκρότημα και τη Χορωδία του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π., που θα συνδυαστεί με τους εορτασμούς της συμπλήρωσης 10ετίας του Χορευτικού μας Συγκροτήματος, το  ρεπερτόριο του οποίου περιλαμβάνει πάνω από 95 παραδοσιακούς χορούς από διάφορες περιοχές της νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας.