Η βυζαντινή Τέχνη στην γκαλερί Τρετιακόφ

Χρόνος ανάγνωσης
Λιγότερο από
1 λεπτό
Διαβάστηκε

Η βυζαντινή Τέχνη στην γκαλερί Τρετιακόφ

Φεβρουάριος 08, 2017 - 12:20
Αναρτήθηκε στο:

Έκθεση με 18 έργα από ελληνικές συλλογές παρουσιάστηκε χθες στη ρωσική γκαλερί, στο πλαίσιο του Αφιερωματικού Έτους Ελλάδας-Ρωσίας

Μερικά από τα πιο σπάνια και πολύτιμα δείγματα βυζαντινής Τέχνης παρουσιάστηκαν χθες στο ενθουσιώδες ρωσικό κοινό που, παρά το τσουχτερό κρύο, κατέκλυσε την κρατική πινακοθήκη Τρετιακόφ για να θαυμάσει την έκθεση «Αριστουργήματα του Βυζαντίου».

Η έκθεση, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Αφιερωματικού Έτους Ελλάδας-Ρωσίας, περιλαμβάνει δεκαοχτώ έργα από ελληνικές συλλογές (Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Μουσείο Μπενάκη και Συλλογή Βελιμέζη), με τα οποία αναδεικνύονται πτυχές της θρησκευτικής τέχνης των Βυζαντινών.

«Οι βυζαντινές εικόνες που παρουσιάζονται σήμερα αποτελούν ένα ιδιαίτερα σημαντικό τμήμα της ελληνικής πολιτιστικής και καλλιτεχνικής παράδοσης. Αποτελούν όμως και ένα σημαντικό κρίκο μιας κοινής πνευματικής παράδοσης Ελλάδας-Ρωσίας», επεσήμανε κατά την τελετή των εγκαινίων ο Πρέσβης της Ελλάδος στη Μόσχα, Ανδρέας Φρυγανάς.

Ανάμεσα στα εκθέματα που ξεχωρίζουν είναι η αμφίγραπτη εικόνα του Αγίου Γεωργίου από την Καστοριά (13ος αι., Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο), εξαίρετο δείγμα συνδυασμού τεχνικών ζωγραφικής και ξυλογλυπτικής με επιρροές από τη Δύση, καθώς και ο περίφημος σταυρός λιτανείας από την Αδριανούπολη (10ος-11ος αι., Μουσείο Μπενάκη), μία λαμπρή δημιουργία των κωνσταντινουπολίτικων εργαστηρίων μεταλλοτεχνίας.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Κυριακή, 9 Απριλίου, 2017.