Η «Μύρτις» στέλνει με το γραμματόσημό της μήνυμα υπέρ των παιδιών σε όλον τον κόσμο

Χρόνος ανάγνωσης
Λιγότερο από
1 λεπτό
Διαβάστηκε

Η «Μύρτις» στέλνει με το γραμματόσημό της μήνυμα υπέρ των παιδιών σε όλον τον κόσμο

Μάρτιος 16, 2018 - 11:43
Αναρτήθηκε στο:

Η «Μύρτις», ένα 11χρονο κορίτσι που έζησε τον 5ο αιώνα π.Χ και το πρόσωπό της αναπλάστηκε πριν λίγα χρόνια με τη συνεργασία Ελλήνων και ξένων ειδικών, εγκαινίασε το φετινό Εκδοτικό Πρόγραμμα Γραμματοσήμων των Ελληνικών Ταχυδρομείων και στέλνει το δικό της μήνυμα υπέρ της προστασίας των παιδιών σε όλον τον κόσμο.

Το αναμνηστικό γραμματόσημο με την αναπαράσταση του κοριτσιού παρουσιάστηκε χθες σε εκδήλωση των Ελληνικών Ταχυδρομείων, του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του επικ. καθηγητή Μανώλη Ι. Παπαγρηγοράκη, στη μεγάλη αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η «Μύρτις» υπήρξε ένα από τα θύματα του Λοιμού των Αθηνών (μεταξύ 430 και 426 π.Χ. ). Τα οστά της ανακαλύφθηκαν σε ομαδικό τάφο το 1994-1995, στη διάρκεια των εργασιών της εταιρείας Αττικό ΜΕΤΡΟ, για την κατασκευή του νέου υπόγειου σιδηροδρόμου της Αθήνας, στην περιοχή του Κεραμεικού. Η άριστη κατάσταση του κρανίου της, γέννησε την ιδέα της ανάπλασης ενός παιδικού κεφαλιού της εποχής του Περικλή και έτσι, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, η «Μύρτις» ζωντάνεψε ξανά ύστερα από 2.500 χρόνια.

Τα Ηνωμένα Έθνη επέλεξαν τη Μύρτιδα ως «Φίλη των Στόχων της Χιλιετίας» με την ευκαιρία της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ για τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας που συγκλήθηκε στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο του 2010. Η Μύρτις στέλνει από την Αρχαία Αθήνα ένα πολυμεταφρασμένο μήνυμα προς τους αρχηγούς των 150 Κρατών μελών του ΟΗΕ, απευθύνοντας έκκληση για να σταματήσει ο θάνατος παιδιών από απολύτως προβλέψιμες και θεραπεύσιμες  ασθένειες:  «Ο θάνατός μου ήταν αναπόφευκτος. Τον 5ο αιώνα π.Χ. δεν είχαμε ούτε τη γνώση ούτε τα μέσα για την καταπολέμηση θανατηφόρων ασθενειών. Όμως εσείς, οι άνθρωποι του 21ου αιώνα, δεν έχετε καμία δικαιολογία. Διαθέτετε όλα τα απαραίτητα μέσα και πόρους για να σώσετε τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων, εκατομμυρίων παιδιών που όπως εγώ πεθαίνουν από αρρώστιες οι οποίες μπορούν να προληφθούν και να θεραπευτούν.»