Εορτασμός της 25ης Μαρτίου στη Μόσχα

Χρόνος ανάγνωσης
Λιγότερο από
1 λεπτό
Διαβάστηκε

Εορτασμός της 25ης Μαρτίου στη Μόσχα

Μάρτιος 27, 2019 - 09:10
Αναρτήθηκε στο:

Με την ευκαιρία του εορτασμού της 25ης Μαρτίου 1821, το Σάββατο 23 Μαρτίου 2019, στον Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων της Εξαρχίας του Πατριαρχείου της Αλεξανδρείας στη Μόσχα, τελέσθηκε δοξολογία, πρωτοστατούντος του Πανοσιολογιότατου Αρχιμανδρίτη Στεφάνου, Έξαρχου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στη Μόσχα.
Στη δοξολογία παρέστησαν ο Πρέσβης της Ελλάδος στη Ρωσία, Ανδρέας Φρυγανάς, ο οποίος εκφώνησε και σύντομο χαιρετισμό, η Γενική Πρόξενος, Ελένη Βακάλη, ο Ακόλουθος Άμυνας, Παναγιώτης Δημόπουλος, τα μέλη της διπλωματικής αποστολής και το προσωπικό της Πρεσβείας και του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Μόσχα με τις οικογένειές τους.
Το βράδυ του Σαββάτου, 23 Μαρτίου 2019, στην Συνοδική αίθουσα του Καθεδρικού Ναού του Σωτήρος, στη Μόσχα, πραγματοποιήθηκε - παρουσία επισήμων προσκεκλημένων και πλήθους κόσμου – εορταστική εκδήλωση με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821.
Στην εκδήλωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο κ. Φρυγανάς, η κ. Βακάλη, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Μόσχας, Χρήστος Ταχτσίδης, εκπρόσωποι της Εκκλησίας, ξένοι επίσημοι, μέλη του Συλλόγου Ελλήνων Μόσχας, εκπρόσωποι της ελληνικής ομογένειας, Έλληνες της Ρωσίας, διπλωμάτες και πλήθος κόσμου.
Στο πρόγραμμα συμμετείχαν καλλιτέχνες ελληνικής καταγωγής, μουσικοί, τραγουδιστές και χορευτικά συγκροτήματα, που χόρεψαν ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης απενεμήθησαν τιμητικές διακρίσεις σε ελληνικής καταγωγής Ρώσους πολίτες, που με τις επιδόσεις τους τιμούν την Ελλάδα στον χώρο του αθλητισμού, της τέχνης και της επιστήμης.
Ο Έλληνας Πρέσβυς στην ομιλία του στην εκδήλωση συνεχάρη τους διοργανωτές, και μεταξύ άλλων ανέφερε ότι φεύγοντας από την Ρωσία μετά από τρία χρόνια θητείας, οι Έλληνες της Ρωσίας θα έχουν πάντα το θαυμασμό του και κεντρική θέση στο θησαυρό αναμνήσεων που θα πάρει μαζί του. «Παρά το γεγονός ότι για 70 χρόνια δεν μπορούσαν να ασκήσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα, είχαν δυσκολίες να μάθουν τη γλώσσα τους, οι Έλληνες της Ρωσίας διατήρησαν πλήρως την ελληνικότητά τους», σημείωσε ο κ. Φρυγανάς.
«Οι Έλληνες της Ρωσίας έχουν την αγάπη μου. Είναι εκατό χιλιάδες καρδιές, που χτυπούν γνήσια για την Ελλάδα και για τη φιλία Ελλάδας – Ρωσίας. Φεύγω από τη Ρωσία νιώθοντας όχι μόνο περήφανος για τους Έλληνες της Ρωσίας, αλλά και ήσυχος που υπάρχουν οι Έλληνες της Ρωσίας. Διότι ξέρω ότι αποτελούν γέφυρα φιλίας ανάμεσα στις δύο χώρες, ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές. Φεύγω επίσης χαρούμενος για τους Έλληνες γιατί βλέπω τα χρόνια της παρουσίας μου εδώ να αγωνίζονται για την ενότητα και την αποφυγή λαθών που ενίοτε μας έχουν κοστίσει πολύ», πρόσθεσε.
Ο κ. Φρυγανάς εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Πρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων Μόσχας, σε όλους τους προέδρους των ελληνικών κοινοτήτων Ρωσίας, καθώς και σε όλους όσοι ενισχύουν οικονομικά ή συμμετέχουν ενεργά στο έργο της ελληνικής κοινότητας και τις δραστηριότητές της και τους ενθάρρυνε να συνεχίσουν να το πράττουν.
«Δεν πρέπει κανείς να απογοητεύεται από τυχόν προσκόμματα, δυσκολίες ή προσωρινές οπισθοδρομήσεις», σημείωσε o Πρέσβης της Ελλάδος στη Ρωσία και πρόσθεσε: «Το μέλλον είναι εδώ, το μέλλον είναι δικό σας για να ακουστεί η φωνή των Ελλήνων της Ρωσίας ακόμη πιο δυνατή».
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Μόσχας, κ. Ταχτσίδης, τόνισε ότι ο απερχόμενος Πρέσβυς «διακρίνεται για το ήθος, την ανθρωπιά, την ποιότητα του χαρακτήρα, την απλότητα, την επικοινωνιακή δεινότητα, την ευγένεια, την μόρφωση», αρετές που τον κάνουν να ξεχωρίζει και τον καθιστούν μοναδικό.
Ο ίδιος ευχαρίστησε με τα θερμότερα λόγια τον κ. Φρυγανά για την άριστη συνεργασία και «την εξαιρετική του δουλειά, που διατήρησε τις σχέσεις και τη φιλία μας σε άριστο επίπεδο» και του ευχήθηκε κάθε επιτυχία στην συνέχεια της επαγγελματικής του καριέρας.