Εγκαινιάστηκε το ελληνικό περίπτερο στην 29η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Μόσχας

Χρόνος ανάγνωσης
Λιγότερο από
1 λεπτό
Διαβάστηκε

Εγκαινιάστηκε το ελληνικό περίπτερο στην 29η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Μόσχας

Σεπτέμβριος 08, 2016 - 13:58
Αναρτήθηκε στο:

Η Ελλάδα είναι φέτος η τιμώμενη χώρα.

Το ελληνικό περίπτερο στην Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Μόσχας

Παρουσία του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδη Μπαλτά, του Προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων κ. Κώστα Γαβρόγλου, του Πρέσβη της Ελλάδας στη Ρωσία κ. Ανδρέα Φρυγανά, του Προέδρου του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού κ. Κωνσταντίνου Τσουκαλά και μελών της ελληνικής αντιπροσωπίας, εγκαινιάστηκε χθες (7/9) από τον Πρόεδρο της Κρατικής Δούμας, κ. Σεργκέι Ναρίσκιν, η 29η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Μόσχας (MIBF), η οποία θα διαρκέσει έως τις 11 Σεπτεμβρίου, στο μεγαλύτερο εκθεσιακό κέντρο της Μόσχας, το VDNH.

Κατά την ομιλία του, ο Πρόεδρος της Κρατικής Δούμας κ. Ναρίσκιν αναφέρθηκε στη συμμετοχή της Ελλάδας στην MIBF ως τιμώμενη χώρα, υπενθυμίζοντας, ότι τον Μάιο του τρέχοντος έτους η Ρωσία ήταν τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη, ενώ τον Ιούλιο είχε πραγματοποιηθεί «στρογγυλό τραπέζι» με την συμμετοχή του ιδίου και Ελλήνων ιστορικών και εμπειρογνωμόνων.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Μπαλτάς, αφού ευχαρίστησε εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης τους διοργανωτές για τη φιλοξενία, δήλωσε : «Για την Ελλάδα, ο στόχος της έκθεσης είναι να γίνουν γνωστοί στη Ρωσία, όσο το δυνατόν περισσότερο οι σύγχρονοι Έλληνες λογοτέχνες. Είμαι βέβαιος ότι θα αναπτυχθούν σχέσεις μεταξύ λογοτεχνών, εκδοτών και διανοουμένων, του λαού γενικότερα, αυτές τις μέρες. Και όσοι συμμετέχουν στο ελληνικό περίπτερο θα προσπαθήσουν να αποκτήσουν σχέσεις με όλες τις χώρες που συμμετέχουν στην Έκθεση, ώστε με τις ευκαιρίες που μας δίνονται,  να αναπτυχθούν οι σχέσεις όλων των λαών που μετέχουν στον κοινό μας πολιτισμό.»

Στον χαιρετισμό του προς τους επισκέπτες της Έκθεσης, ο Ρώσος Πρωθυπουργός κ. Ντμίτρι Μεντβέντεφ, χαρακτήρισε την MIBF «πραγματική εορτή της λογοτεχνίας», εκφράζοντας, ταυτόχρονα, την πεποίθηση, ότι αυτή «θα είναι μια λαμπρή και αξέχαστη εκδήλωση στο πλαίσιο του Αφιερωματικού  Έτους Ρωσίας - Ελλάδας». Ενώ, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ΤΑΣΣ, ο κ. Μπαλτάς ανέφερε ότι το Αφιερωματικό Έτος Ελλάδας και Ρωσίας είναι μια αντανάκλαση των στενών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και εξέφρασε την επιθυμία του για συνέχιση της συνεργασίας και μετά το πέρας αυτού.
 
Αμέσως μετά την παρουσίαση του ελληνικού περιπτέρου, ακολούθησε συζήτηση με θέμα «Γιατί η Ελλάδα: πολιτικές, θεσμοί, προκλήσεις», στην οποία έλαβαν μέρος ο κ. Μπαλτάς, ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων κ. Κώστας Γαβρόγλου και ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού κ. Κωνσταντίνος Τσουκαλάς. Την εκδήλωση συντόνισε ο καθηγητής και επιστημονικός σύμβουλος του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ωνάση, κ. Δημήτρης Παπανικολάου.

Χθες πραγματοποιήθηκε, επίσης, η τελετή απονομής του βραβείου «Βιβλίο της χρονιάς», η οποία διεξάγεται παραδοσιακά την ημέρα των εγκαινίων της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου στη Μόσχα, το οποίο και απένεμε κ. Μπαλτάς στην Ρωσίδα φιλόλογο και μεταφράστρια ελληνικής λογοτεχνίας Εβγκένια Σμάγκινα, η οποία μεταφράζει εδώ και πολλά χρόνια ελληνική ποίηση στα ρωσικά.