Ανταλλαγή προγραμμάτων και "σκυθικά" άνοιξαν την αυλαία του ελληνορωσικού Έτους στο Μουσείο της Ακρόπολης

Χρόνος ανάγνωσης
Λιγότερο από
1 λεπτό
Διαβάστηκε

Ανταλλαγή προγραμμάτων και "σκυθικά" άνοιξαν την αυλαία του ελληνορωσικού Έτους στο Μουσείο της Ακρόπολης

Μάρτιος 11, 2016 - 15:12
Αναρτήθηκε στο:

Το Έτος επισημοποιεί μια πιο δυναμική σχέση Ελλάδας-Ρωσίας, αναφέρει ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Αριστείδης Μπαλτάς

ΦΩΤΟ: elru2016.gr

Την ιδιαίτερη σημασία του αφιερωματικού Έτους Ελλάδας- Ρωσίας για την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο λαών σε όλα τα επίπεδα τόνισαν ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδης Μπαλτάς και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Σεργκέι Πριχόντκο κατά τη διάρκεια των εγκαινίων στο Μουσείο της Ακρόπολης των τριών ρωσικών εκθεμάτων από το Μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης με τα οποία «άνοιξε» η αυλαία για το Έτος Ρωσίας στην Ελλάδα.

«Το αφιερωματικό Έτος επισημοποιεί μια πιο δυναμική σχέση μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας σε όλα τα επίπεδα», δήλωσε ο κ. Μπαλτάς, ο οποίος αναφέρθηκε και σε ενδεχόμενη επίσκεψη του Προέδρου Πούτιν τον Μάιο στην Ελλάδα.

Από την πλευρά του ο κ. Πριχόντκο χαρακτήρισε σημαντικό ότι το Έτος δεν μένει μόνο στον πολιτισμό αλλά συμπεριλαμβάνει και δράσεις στους τομείς της οικονομίας, της ενέργειας, των μεταφορών, στον αγροτικό και τους τομείς επιστήμης και τεχνολογίας. Ο Ρώσος Αντιπρόεδρος τόνισε ότι το ρωσικό πρόγραμμα περιλαμβάνει παραστάσεις των κυριότερων καλλιτεχνικών σχημάτων όπως του μπαλέτου Eifman της Αγίας Πετρούπολης και του μπαλέτου παραδοσιακών και λαϊκών χορών Igor Moiseyev, ενώ στάθηκε στη συμμετοχή της Ρωσίας ως τιμώμενης χώρας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Αντίστοιχα, το ελληνικό πρόγραμμα περιλαμβάνει δεκάδες εκδηλώσεις σε Μόσχα και Αγία Πετρούπολη με βασικότερες την έκθεση για το Βυζάντιο με 120 έργα από ελληνικά μουσεία και συλλογές, την έκθεση με τίτλο «Θεοί και Ήρωες των Αρχαίων Ελλήνων» που περιλαμβάνει περίπου 130 αρχαιότητες από την προϊστορική εποχή έως τους ρωμαϊκούς χρόνους, και την έκθεση στο Μουσείο Μανέζ  της Αγίας Πετρούπολης, με νεώτερα και σύγχρονα έργα Τέχνης. Παράλληλα, ξεχωρίζουν η σχεδιαζόμενη από το Υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ έκθεση στο δημοφιλές πολυκατάστημα GUM της Μόσχας και το γαστρονομικό «Συμπόσιο»,  η παρουσίαση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εμβληματικών ελληνικών προϊόντων στον αρχαιολογικό χώρο της Νεμέας και τα σεμινάρια συντήρησης αρχαιοτήτων της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας.