Ανάδειξη του Έτους Ελλάδας Ρωσίας στις κοινές δηλώσεις Τσίπρα-Πούτιν

Χρόνος ανάγνωσης
Λιγότερο από
1 λεπτό
Διαβάστηκε

Ανάδειξη του Έτους Ελλάδας Ρωσίας στις κοινές δηλώσεις Τσίπρα-Πούτιν

Μάιος 28, 2016 - 00:03
Αναρτήθηκε στο:

Στην ιδιαίτερη σημασία του Αφιερωματικού Έτους Ελλάδας Ρωσίας στην περαιτέρω σύσφιξη των ελληνορωσικών σχέσεων αναφέρθηκαν ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, και ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, σε κοινές δηλώσεις έπειτα από τη συνάντησή τους στην Αθήνα, σήμερα, Παρασκευή, 27 Μαΐου 2016.

«Ιδιαίτερα επιτυχημένο», χαρακτήρισε το Έτος ο κ. Τσίπρας εξαίροντας τη συνεισφορά του στην ελληνορωσική φιλία, ενώ ο κ. Πούτιν αναφερόμενος εκτενώς στο διμερές πρόγραμμα δράσεων, στάθηκε ιδιαίτερα στις προοπτικές ενίσχυσης της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας που θα προκύψουν από τη φετινή διοργάνωση.

Όσον αφορά στην επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερα σημαντική συγκυρία «καθώς η Ελλάδα αφήνει πίσω της την εποχή της αβεβαιότητας» και προσβλέπει στην παραγωγική της ανασυγκρότηση μέσα από την προσέλκυση επενδύσεων. Σημαντικά, επίσης, περιθώρια ανάπτυξης εντόπισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός στον τομέα του τουρισμού όπου τα μηνύματα είναι ήδη ενθαρρυντικά με αύξηση κατά 523% των ρωσικών αφίξεων τον Μάρτιο.

Αναφερόμενος στην οικονομική συνεργασία των δύο χωρών, ο κ. Πούτιν ευχαρίστησε την ελληνική πλευρά για την χορήγηση καθεστώτος τιμώμενης χώρας στη Ρωσία στο πλαίσιο της 81ης ΔΕΘ, σημειώνοντας παράλληλα ότι το ύψος των ρωσικών επενδύσεων στην Ελλάδα φθάνει στα 700 εκατομμύρια δολάρια.

Ελλάδα και Ρωσία υπέγραψαν Πολιτική Διακήρυξη για ελληνο-ρωσικό διάλογο επί διεθνών και περιφερειακών θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, Διακήρυξη Εταιρικής Σχέσης για Εκσυγχρονισμό της Οικονομικής Συνεργασίας και σειρά συμφωνιών συνεργασίας για την επιστήμη και την τεχνολογία, τον τουρισμό και τη μετεωρολογία.

Μετά το Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Τσίπρας συνόδευσε τον Ρώσο Πρόεδρο και τη ρωσική αποστολή στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, όπου ξεναγήθηκαν από τη διευθύντρια κα Αικατερίνη Δελαπόρτα και εγκαινίασαν εικόνα του Αντρέι Ρουμπλιώφ που θα παραμείνει και θα εκτίθεται στο μουσείο το επόμενο διάστημα.